BİLGİ BİLET
BİLGİ BİLET
Bilgi BİLET Sınavı‘na girecek, Bilgi Üniversitesi Hazırlık ögrencilerinin en büyük avantajı Educ Academy bünyesinde çalışan hocaların daha önce Bilgi Üniversitesi Hazırlık Okulu’nda çalışmış olmalıdırlar. Sistemi bilen eski hazırlık hocaları doğal olarak geçme kriterlerini birinci elden tecrübe etmişlerdir.
Bilgi BİLET & Kur derslerini, Bilgi Hazırlık sistemine hakim eğitmenler verir.
Dersler ve tüm program, Bilgi Hazırlık sistemine uygun olarak verilir.
BİLET & Kur programı, Bilgi Hazırlık öğrencilerinden oluşur.
Nitelikli ve öğretmenlik deneyimi olan yabancı hocalarla speaking dersleri yapılır.
Ders dışı çalışma imkanları sunulur ve ögrenciler takip edilir
Özel kelime listeleri ve essay feedback’leri verilir.
2007 yılına kadar BIET olarak bilinen Bilgi Üniversitesi İngilizce yeterlilik sınavı o yıllarda essay, reading ve note taking bölümlerini içeren; seviye bakımından Sabancı ve Boğaziçi yeterlilik sınavlarına benzeyen oldukça zor bir sınavdı. 2012 yılından bu yana BİLET sınavı her sene zorlaşan ve yeni becerileri test eden üst düzey bir sınav haline gelmektedir. Yine de, altyapı sorunu olmayan ögrenciler için rahat geçilebilir bir sınavdır.
Educ, Bilgi Üni. Hazırlık ögrencileri için şunları önermektedir:
– Düşük kurlarda okuyan hazırlık ögrencileri Eylül ayında yapılan Bilgi BİLET sınavını hedeflemelidirler. 2. ve 3. kurlarda okuyan ögrenciler ortalama 3 ayda bölümlerine geçebilirler.
– 2014 haziran doneminden itibaren note taking becerilerinin tekrar test edilmeye başlanması Bilgi Üniversitesi Hazırlık Okulu’nun 2001-2006 eğitim düzeyine erişmek üzere olduğunu gösteriyor. Bu durum ögrencilerin hazırlık senesinde daha ciddi olması gerektiriyor. Geçmek zorlaşacaktır ama ögrenciler İngilizce ögrenerek bölümlerine geçebilecekler.
SINAV İÇERİĞİ
KİLİT NOKTA
BİZ NE SUNUYORUZ?
SINAV İÇERİĞİ
Reading
Essay Writing
Speaking
Note-Taking
Geçme notu: 60/100
KİLİT NOKTA
Reading: Vocabulary zenginliği, sorulardan hareket etme becerisi ve sınava uygun metinlerle çalışmak… Reading becerilerinde en önemli eksiklikler şu şekilde sıralanabilir:
– Kelimelerin Türkçe karşılığını ve eş anlamlarını bilememek,
– Bağlaçların işlev ve anlamlarının bilinmemesi,
– Advanced grammar eksikliği,
– Sıradışı kelime anlamlarının bilinmemesi,
– Soru tipleri ile ilgili uygulama eksikliği.
Writing:
Giriş, gelişme, sonuç içeren kompozisyonu planlayıp akademik kelimeler ve İngilizce alt yapısı kullanarak yazabilme,
Writing kalıplarını bilmek,
Organizasyon, konulara aşinalık…
Speaking:
Yaygın akademik konulara aşinalık,
Hızlı düşünebilme ve çözüm üretebilme,
Anlaşılır bir telaffuza sahip olma.
BİZ NE SUNUYORUZ?
Reading: İlk günden itibaren yoğun ve disiplinli bir çalışma uyguluyoruz. ODTU More to Read 1-2 kitabı ve academic vocabulary çalışmasına ek olarak güncel metinler üzerinden zamanı etkin bir şekilde kullanma, anahtar kelimeleri bulma, metinin anafikrini belirleme gibi BİLET’in okuma bölümü için gerekli becerileri kazandırıyoruz.
Kelimelerin Türkçe karşılıkları ve kullanım kuralları ile ilgili bilgi sahibi olmak çok önemli. Bunu en sağlıklı yapabileceğimiz araçlar dünyaca kullanılan nitelikli sözlüklerdir. Gerek akıllı telefon uygulamaları, gerekse İnternet aracılığı ile CAMBRIGDE (English-Turkish), Longman, Macmillan ve Collins Cobuild yayınlarının değişik seviyelerdeki sözlüklerini kullanmalısınız. Bunun için bir kelime defteriniz olmalı. Bu defterde kelime, Türkçe karşılığı, kullanım kuralı ve örnek cümle olursa ilk günden itibaren okuma becerileriniz de hızla gelişecektir.
Writing:
Öğrenciler ilk günden itibaren öğrendikleri gramer konularını writing ve reading becerilerinde kullanma yollarını aramalıdırlar. Sadece boşluk doldurarak veya uzun haftalar boyu sadece ‘present tense’ çalışarak gramer bilgisinin ilerlemez. Bunun yerine EDUC öğrencilere ‘tense’ bilgisini cümle analizleri ile verir ve öğrenilen konu mutlaka yazıya çeviri yöntemi ile aktarılır. ‘Integrated Grammar‘ kitabı ile konular yine ezberden uzak uygulama odaklı
öğretilir. En üst kurlarda bile cümle kuruluşlarında ciddi yanlışlar olabiliyor. Bunun en önemli sebepleri temel gramer eksikliği, kelime kullanımında
eksiklik, cümleleri oldugu gibi yansıtmak, bağlaç kullanımında eksiklik ve organizasyon
sorunlarıdır. EDUC, writing için ‘Real Collocation’ adında önemli bir kaynak kitabı yedi yıldır
geliştirerek sınıfta çeviri odaklı kullanmaktadır. Bu kitap ‘Integrated Grammar’ kaynağı ile
beraber cümle üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca sözlüklerden bağlaçlar ile ilgili örnek
cümle eşliğinde, örnek cümlelerle destek verilmektedir.
Speaking:
Etkin bir iletişim için gerekli konuşma stratejilerini sınava uygun konularda, native speaker öğretmenler ile birebir pratik olanağı sağlayarak öğretiyoruz. Speaking, kolayca not alınabilecek bir beceri olmasına raümen ihmal edilmektedir. EDUC’ta hafta içi ve hafta sonu olmak üzere tecrübeli Türk ve yabancı eğitmenler aracılığı ile speaking uygulaması yapıyoruz.
Note-Taking:
Note-taking becerisini profesyonel olarak, okul test tarzına göre hazırlanmış sorularla geliştiriyoruz.